Modelová železnice

Modelová železnice

Model motorové lokomotivy T679.2 Piko - recenze


Modelová železnice - hl. stránka > Lokomotivy rozcestník > Motorové lokomotivy > T679.2 ČSD

Velkou předlohu tohoto modelu vyráběla sovětská firma. Tyto lokomotivy byly zařazeny do vlakové služby v NDR a SSSR jak na osobních tak na nákladních vlacích. V bývalém Československu byly u ČSD 2 exempláře disponované v Brně-Maloměřicích. Pro svoji značnou hmotnost nebyl tento typ lokomotivy v tehdejším Sovětském Svazu dále nakupován a bylo dáno přednost nákupu také 6-nápravovým T679.1. Dva kusy deponované v Brně-Maloměřicích byly při prvních vážnějších poruchách rozebrány a prodány na náhradní součástky do zahraničí.
Model firmy Piko má jeden motor zn. Piko bez setrvačníku pohánějící dvě dvojkolí v jednom otočném podvozku. Jedno dvojkolí je vybaveno adhezními bandážemi. Rám je tvořen dvěma plechy, které jsou spojeny plastovými držáky čelního osvětlení a které slouží zároveň k přenosu el. napětí mezi podvozky a napájení čelního osvětlení. Tento model T679.2 Piko je upraven doplněním olověného balastu cca. 300g nad hnacím podvozkem a v prostření části modelu. V trakčních zkouškách dopadl model T679.2 Piko poměrně dobře. Utáhnul všechny zátěžové soupravy na požadovaném stoupání a až na mírné chvění lokomotivní skříně při jízdě, jeho trakční vlastnosti splnily všechny požadavky. Model T679.2 spadá do 4. časové epochy a dík svým trakčním vlastnostem je přínosem pro každé větší domácí kolejiště.
Jedinou jeho slabinou je el. motororek, který dnes nelze koupit jako náhradní díl a v případě jeho poruchy je nutno model remotorizovat jiným elektromotorkem.


Model T679.2 - ČSD - Piko